Pátek, 3 května, 2024
bydlení

Důležitost proteinu v jídelníčku aneb Jak na zdravé pečení

- Komerční sdělení -aktuality

Protein je základní stavební složkou všech živých organismů. Tvoří svaly, orgány, tkáně a enzymy. Je důležitý pro růst a vývoj, regeneraci tkání, imunitu, trávení a další metabolické procesy.

Doporučená denní dávka proteinu

Doporučená denní dávka proteinu se liší podle věku, pohlaví a fyzické aktivity. Obecně platí, že dospělí by měli přijmout 0,8 až 2 gramy proteinu na kilogram tělesné hmotnosti.

Zdroj proteinu

Proteiny můžeme získat z živočišných i rostlinných zdrojů. Živočišné zdroje proteinu, jako je maso, ryby, vejce, mléčné výrobky a luštěniny, jsou bohaté na plnohodnotné proteiny, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které naše tělo potřebuje. Rostlinné zdroje proteinu, jako jsou ořechy, semínka, luštěniny a celozrnné výrobky, sice mohou být kvalitní, ale často obsahují méně esenciálních aminokyselin.

Vánoční cukroví a protein

Vánoční cukroví je často považováno za nezdravou pochoutku, která je plná cukru a tuků. Pokud však chceme své vánoční cukroví udělat zdravější, můžeme do něj přidat protein či některé ingredience nahradit zdravějšími alternativami.

Jak si vytvořit zdravé a dobré vánoční cukroví? Upečte si s námi vánoční perníčky

Vánoce jsou za dveřmi a někteří z vás teď jistě přemýšlí, jaké cukroví si na svátky klidu a pohody vytvořit. Občas váháme mezi tím, co nám opravdu chutná a tím, co považujeme za zdravé. Ne vždy musíme dělat kompromisy. Uspokojte své mlsné jazýčky bez výčitek s námi.

Co budete potřebovat?

140 g mandlové mouky (nebo najemno rozmixovaných / mletých mandlí)

140 g vanilkového proteinového prášku

2 vaječné bílky

50 ml roztátého kokosového oleje

80 g sušených datlí

3 PL medu

 2 PL perníkového koření 

 1/2 lžičky jedlé sody

Na polevu:

 1 bílek

 1 lžička citronové šťávy

 2 lžičky bramborového škrobu

 25 g sypké stévie

Jaký bude postup?

Mandle rozmixujte na jemnou močku a přidejte vanilkový proteinový prášek, datle, sodu a perníkové koření a vše mixujte. Když je těsto celistvé, přidejte zbývající suroviny a ještě jednou rozmixujte. Těsto vložte mezi dva listy papíru na pečení a vyválejte do libovolné tloušťky – čím tenčí těsto, tím křupavější perníčky budou.

Vyválené těsto nechte odležet 2 hodiny v lednici. Následně z těsta vykrajujte perníčky, které vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 15-20 minut na 150 °C dozlatova. Po vychladnutí perníčky libovolně ozdobte.

Výroba polevy

Bílek utřete se stévií, přidejte citronovou šťávu a škrob. Stévii a škrob postupně přisypávejte podle velikosti bílku. Konzistence by měla být tuhá. Naplňte zdobící sáček a perníčky ozdobte. 

Další tipy, jak vnést více zdraví do svého pečení

Přidejte proteinový prášek

Proteinový prášek je snadným a rychlým způsobem, jak zvýšit obsah proteinu v jakémkoliv jídle nebo nápoji. Můžete ho přidat do těsta.

Používejte rostlinné mléko

Rostlinné mléko, například sójové mléko, mandlové mléko nebo ovesné mléko, je dobrým zdrojem proteinu. Můžete ho použít místo kravského mléka v receptu na sušenky nebo cukroví.

Přidejte ořechy a semínka

Ořechy a semínka jsou bohaté na protein a zdravé tuky. Můžete je nasekat a přidat do těsta na sušenky nebo cukroví.

Přejeme vám dobrou chuť a krásné a pohodové Vánoce bez kompromisů.

Další články autora

Comments

Mohlo by se vám líbit

Reklama

- Komerční sdělení -PR článek