Sobota, 2 listopadu, 2024
bydlení

Má nejvíc vitamínů čerstvé ovoce? Ne vždy.

- Komerční sdělení -aktuality

Ovoce nám chutná a pro toho konzumujeme rádi. Obsahuje mnoho minerálů, vitamínů a dalších látek, které naše tělo potřebuje ke správnému fungování. Kdy má takových látek ovoce nejvíc?

Potřebné vitamíny

Bez vitamínů se naše tělo neobejde, jakmile jejich začneme mít málo, ohlásí se zdravotní komplikace, protože je potřebujeme ke všem procesům, které v těle probíhají. Každý z vitamínů ovlivňuje jiné funkce a navzájem se doplňují. Všichni znají vitamín C, který má na starosti imunitu a obranyschopnost organismu, podporuje regeneraci a také pomáhá při tvorbě kolagenu. Vitamín D zase odpovídá za správný stav kostí a zubů a jako jediný si ho naše tělo umí vyrobit samo. Ostatní vitamíny a stopové prvky musíme dodávat ze stravy. Jak si pamatujeme z dětství, nejvíce vitamínů obsahuje právě zelenina a ovoce, nebo alespoň se to říká. Pokud ale bylo ovoce špatně skladováno, sklizeno nedozrálé nebo neznáme jeho původ, obsah vitamínů bude nulový a pak je lepší zvolit ovoce mražené než to, které vypadá čerstvé.

Čerstvé a bez vitamínů

Rozdíl v obsahu vitamínů je totiž především v tom, v jaké fázi bylo ovoce sklizeno. I každé skladování navíc znamená úbytek vitamínů. Pouze mražené potraviny jsou vhodně uskladněné, protože mráz zastaví veškeré procesy. Ovocné zmrzliny z kvalitních surovin tak mohou mít více vitamínů než některé ovoce v obchodě. Když si na své zahradě ze stromu utrhneme zralé jablko, bude mít vitamínů dostatek. Na pultech obchodů se ale můžeme často setkat s plody, které byly sklizeny dávno před svým dozráním a tento proces pak probíhal pod umělým osvětlením během dopravy. Pak můžeme v takovém ovoci hledat vitamíny marně, stejně jako u zeleniny. Především u exotických druhů je tak vhodné volit mraženou zeleninu a ovoce, protože se sklízí zralé a ihned zmrazuje, tím dojde k zachování co nejvyššího obsahu vitamínů, protože nejvíce jich obsahuje ovoce či zelenina těsně po dozrání.

Moderní technologie a rychlá doprava nám umožňují ochutnat různé druhy ovoce i zeleniny, třeba z druhého konce světa. Někdy to s sebou nese ale dlouhou cestu a problémy s dopravou zralého ovoce, které by během cesty přezrálo a zkazilo se. Proto se zvláště exotické ovoce sklízí ještě před dozráním. Mražené varianty pak mohou být výživově vhodnější a obsahovat mnohem více vitamínů a minerálů než to, které na první pohled vypadá čerstvé.

Další články autora

Comments

Mohlo by se vám líbit

Reklama

- Komerční sdělení -PR článek